Backspegeln

Vid ca 11-12 års ålder hade jag och Daniel varit "bästisar" i några år och kommit igång med att fiska tillsammans. Fisket bestod mest av vinterfiske efter abborre på Bollstafjärden. Under vår och tidigt försommar satt vi ofta under bron vid Edsfjärden och metade mört, vissa dagar kunde vi få stora mängder mört. Speciellt roligt hade vi åt "knottermört", vi tyckte att dessa var lite äckliga att kroka loss. Eftersom vår kunskap om fiskarna var ringa visste vi väl till en början inte vad dessa knottror var, för den som inte vet så är det lekvårtor :)

Gäddfiske hade Daniel redan då hållit på med ett tag och han tyckte ju givetvis att jag skulle följa med hans familj till stugan i Övik. Allt sedan dess har vi med jämna mellanrum varit där och fiskat gädda. Vid 15år ålder tog Daniel ett rekord som stod sig ända till 2009, 183st gäddor under en sommar! Vi ska tillägga att fiskemetoderna och utrustningen inte var i närheten av den vi använder idag, så det var starkt jobbat! De första gångerna vi fiskade gädda där uppe var vi för "unga" för att ta båten själv, då använde vi sjöstövlar och stod på grunt vatten och kastade ut över djupkanterna. När vi några år senare började fiska från båt blev fångsterna större och fler. Då tog jag min hittills största gädda på ca 8-8,5kg, ett rekord som visat sig vara svårare än jag trodde att slå.
Storgäddan

Att gäddan var huggvillig under hösten var något vi uppmärksammade en Septemberdag när vi gick i åttonde klass. Vi skulle följa med Daniels föräldrar till stugan för att de skulle göra iordning inför vintern. Vi hade för skojs skull pratat med vår klassföreståndare dagen innan och frågat om han behövde gädda till NO-klasserna. Han beställde 10st, något vi trodde skulle bli svårt att leverera. Vädret denna dag var blåsig och mulen och gäddorna var riktigt på hugget! Den dagen förstod vi att vädret verkar påverka gäddans beteende, och mulet med vind har alltid varit en favorit när det gäller gäddfiske. Jag minns även att vi vid detta tillfälle stod i båten och fick vårt livs första dubbelhugg! Lyckan som uppkommer "män" emellan när det är god fiskelycka är svår att beskriva med ord, och skulle jag försöka skulle jag säkert fälla en tår. Jag kan säga att det är lika roligt nu som det var på den tiden!
Dagen slutade iafa med att vi fick upp minst 10st gäddor som vi packade in i en svart sopsäck. När vi senare kom hem till Bollsta åkte vi genast upp till klassföreståndaren för att visa upp vilka duktiga gäddfiskare vi varit och samtidigt leverera säcken med fisk. Vi undrar än idag vad han tyckte om att få en läckande säck med slemmig gädda på mattan i hallen?? Han lät då nöjd och fiskarna kom till användning på skolan. Sedan dess har tiderna förändrats och idag skulle inte många plocka upp samma mängd fisk som man gjorde då. Idag bedriver vi C&R till 100%, ibland sparas någon enstaka gädda om någon bekant efterfrågat.


Kommentarer
Postat av: Erica

<3

2009-11-20 @ 12:49:42
URL: http://svenssonhippi.blogg.se/
Postat av: Johnny

Fint inlägg :)

2009-11-21 @ 15:42:29
Postat av: Daniel Svedberg

Rolig läsning!" Vi undrar än idag vad han tyckte om att få en läckande säck med slemmig gädda på mattan i hallen?? " Tycker vi skall ringa Lasse och fråga :) Man blir ju nostalgisk!

2009-11-22 @ 10:11:00
Postat av: klas

Det där var roligt att läsa :)

2009-11-27 @ 21:46:33
URL: http://orez.bloggagratis.se
Postat av: Rakke

Vad du ser söt och oskyldig ut på bilden. Det är du till höger va?

2009-11-30 @ 11:09:08
Postat av: Micke

Härlig läsning, alltid kul med nostalgitrippar till barndomen, och att se bilder från den tiden med! :)

2010-02-23 @ 20:27:00
URL: http://mickesfiske.blogg.se/
Postat av: Henrik

Jaha, är fisket 2010 dött eller??

2010-05-03 @ 07:20:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0