Backspegeln

Vid ca 11-12 års ålder hade jag och Daniel varit "bästisar" i några år och kommit igång med att fiska tillsammans. Fisket bestod mest av vinterfiske efter abborre på Bollstafjärden. Under vår och tidigt försommar satt vi ofta under bron vid Edsfjärden och metade mört, vissa dagar kunde vi få stora mängder mört. Speciellt roligt hade vi åt "knottermört", vi tyckte att dessa var lite äckliga att kroka loss. Eftersom vår kunskap om fiskarna var ringa visste vi väl till en början inte vad dessa knottror var, för den som inte vet så är det lekvårtor :)

Gäddfiske hade Daniel redan då hållit på med ett tag och han tyckte ju givetvis att jag skulle följa med hans familj till stugan i Övik. Allt sedan dess har vi med jämna mellanrum varit där och fiskat gädda. Vid 15år ålder tog Daniel ett rekord som stod sig ända till 2009, 183st gäddor under en sommar! Vi ska tillägga att fiskemetoderna och utrustningen inte var i närheten av den vi använder idag, så det var starkt jobbat! De första gångerna vi fiskade gädda där uppe var vi för "unga" för att ta båten själv, då använde vi sjöstövlar och stod på grunt vatten och kastade ut över djupkanterna. När vi några år senare började fiska från båt blev fångsterna större och fler. Då tog jag min hittills största gädda på ca 8-8,5kg, ett rekord som visat sig vara svårare än jag trodde att slå.
Storgäddan

Att gäddan var huggvillig under hösten var något vi uppmärksammade en Septemberdag när vi gick i åttonde klass. Vi skulle följa med Daniels föräldrar till stugan för att de skulle göra iordning inför vintern. Vi hade för skojs skull pratat med vår klassföreståndare dagen innan och frågat om han behövde gädda till NO-klasserna. Han beställde 10st, något vi trodde skulle bli svårt att leverera. Vädret denna dag var blåsig och mulen och gäddorna var riktigt på hugget! Den dagen förstod vi att vädret verkar påverka gäddans beteende, och mulet med vind har alltid varit en favorit när det gäller gäddfiske. Jag minns även att vi vid detta tillfälle stod i båten och fick vårt livs första dubbelhugg! Lyckan som uppkommer "män" emellan när det är god fiskelycka är svår att beskriva med ord, och skulle jag försöka skulle jag säkert fälla en tår. Jag kan säga att det är lika roligt nu som det var på den tiden!
Dagen slutade iafa med att vi fick upp minst 10st gäddor som vi packade in i en svart sopsäck. När vi senare kom hem till Bollsta åkte vi genast upp till klassföreståndaren för att visa upp vilka duktiga gäddfiskare vi varit och samtidigt leverera säcken med fisk. Vi undrar än idag vad han tyckte om att få en läckande säck med slemmig gädda på mattan i hallen?? Han lät då nöjd och fiskarna kom till användning på skolan. Sedan dess har tiderna förändrats och idag skulle inte många plocka upp samma mängd fisk som man gjorde då. Idag bedriver vi C&R till 100%, ibland sparas någon enstaka gädda om någon bekant efterfrågat.


Havsöring omgång 2 - 2009-10-10

Dags för sista svängen med båt efter havsöring. Denna dag åkte vi iväg ännu tidigare, vi svängde ut från båthamnen vid 7tiden. Krokarna kom i vattnet runt 8 och våra förväntningar var höga! Efter att ha kämpat hela förmiddagen utan hugg började humöret att svikta en aning, men vi fortsatte enträget ett par timmar till.
Mot slutet av dagen lyckades jag till slut få en liten stackars öring på kroken som givetvis fick friheten åter.
Det var allt som hände den dagen.

Sista båtturen efter gädda 2009-10-03

Jag, Niclas och Johnny bestämde oss för att ta en sista tur på jakt efter den stora gröna!

Vi åkte till Övik eftersom jag och Daniel haft ett fantastiskt fiske där tidigare.
Det var fortsatt kallt i luften och hela båten var fortfarande full med frost när vi åkte iväg.
Vi började i Åvika och hade lite trögt fiske på förmiddagen, därefter blev det Bäckfjärden och där hittade vi några platser där gäddorna samlats. Vi fick ett flertal i hyfsad storlek innan det blev dags för att grilla parisare.
Därefter åkte vi tillbaka till Åvika för att avsluta dagen. Resultatet blev 13 för mig, 12 för Niclas och 11 för Jonza.
Aktuell ställning:
Daniel 221
Niclas 211
Jerker 156
Johnny 72
Vackert

Havsöring 2009-10-01

Dags för årets första fiske efter nystigen havsöring i älven. Dagen började med minusgrader och frost. Daniel och jag kom iväg vid 9tiden från Kramfors, därefter är det en båtfärd på nästan 1h rakt upp i älven mot Sollefteå. Vädret var så bra som man kan önska och fisket kunde komma igång. Vi började fisket kring Björkån, men ingen fisk var på hugget där så vi fortsatte lite längre upp. Vi trollade omkring under några timmar och efter ett tag fick jag hugg, kände nästan direkt att det inte var någon pigg öring som satt på kroken utan det var en gädda.

Daniel visade stora symptom på en ny sjukdom...."byta drag damp"! Inget drag hann vara i vattnet mer än ca 10minuter åt gången :) Det var svårt att få rätt gång på de tunna skedarna pga högt vattenstånd.

Vi kämpade på ändra fram till 18tiden på kvällen innan det var dags att vända hemåt.
3 Öringar och 3 gäddor blev det för mig.
Även Daniel fick både gädda och öring.
FrostigtGäddaLillöring
Daniel fick en liten oxåEn sparade jagHemfärd


RSS 2.0